Om Museet

Oscar Olsson-museet i Malmö är ett museum om Oscar Olsson, även känd som ”Olsson med skägget”, en av de mest betydande folkbildningsivrarna i Sverige under tidigt 1900-tal.

Oscar Olsson-museet i Malmö berättar historien om hans liv och gärning med hjälp av föremål, texter, fotografier, filmer, forskningsrapporter och litteratur.

Museet har öppet för bokade guidningar, och för tillgång till böcker, artiklar och annat tryckt material, efter överenskommelse. Det finns även en vandringsutställning som sändes efter överenskommelse till andra museer, folkhögskolor eller bibliotek i landet.

Museet invigdes den 28 september 2007 av Ruben Baggström, förbundsordföranden i Studieförbundet NBV. Dess ursprungliga adress var Kungsgatan 16 A, där det med sina blott 11,6 kvm var världens till ytan minsta offentliga museum. 2009 flyttade museet till Ehrensvärdsgatan 4 och i maj 2015 till sin nuvarande adress på Ystadsvägen 15.

I museet finns Oscar Olssons originalskåp med böcker från första studiecirkeln i Lund åren 1902-04, liksom den enda oljemålningen av Oscar, en samling fotografier och vykort, samt böcker och filmer om Oscar.